ehealth en digitale zorg

Wat is digitale zorg?

Digitale zorg is een soort verzamelnaam. Het omvat alle digitale mogelijkheden die u in kunt zetten om uw gezondheid te verbeteren of te ondersteunen. Kijk naar het filmpje.

Voor ehealth en patient empowerment zijn specifieke ecoachvaardigheden nodig. Volg dus een van onze opleidingen ehealth, patientempowerment, e-zelfmanagement. Wij delen graag de kennis en de vaardigheden,

Chatten met de dokter, advies via de webcam, apps …

Digitale zorg is ook praten met uw dokter via de webcam of beveiligde e-mail. Of internettherapie bij de psycholoog, of chatten met de behandelaar. Er bestaat ook speciale meetapparatuur (bijvoorbeeld een bloeddrukmeter) die u kunt verbinden met de televisie, smartphone, tablet of computer. Dan volgt de dokter op afstand hoe het met u gaat. Soms heeft een dokter of een ziekenhuis een eigen ‘portaal’. Dat is een beveiligde website waarop u afspraken kunt maken of vragen kunt stellen. Leerzame computerspellen (games) kunnen u helpen om te gaan met uw ziekte. En de toekomst heeft nog meer in petto, zoals zorgrobots.

Nog niet bij alle dokters en ziekenhuizen

Digitale zorg staat nog in de kinderschoenen. Nog lang niet alle dokters en ziekenhuizen bieden digitale zorg aan. Meestal wordt digitale zorg gecombineerd met gewone zorg. Met bepaalde klachten en vragen en voor onderzoeken gaat u nog gewoon naar de dokter.

Wat heeft u aan digitale zorg?

Digitale zorg wordt vrijwel altijd gecombineerd met persoonlijk contact en zorg. Het is een aanvulling op uw gewone zorg. Als het bij u en uw ziekte past, kan digitale zorg veel voor u betekenen, bijvoorbeeld:

  • Gemak; U hoeft minder vaak voor een controlebezoek naar de dokter als u via de computer kunt overleggen.
  • Veiligheid; De dokter of verpleegkundige kan op afstand volgen hoe het met u gaat, bijvoorbeeld bij hartfalen of bij trombose.
  • Inzicht in uw gezondheid; Via een app of programma kunt u zelf informatie bijhouden over uw ziekte (over bloeddruk, bloedsuiker, pijn, vermoeidheid, activiteiten). U krijgt inzicht wanneer klachten toenemen of juist verminderen.
  • Gezond kiezen; Als u meer inzicht in uw ziekte of gezondheid heeft, dan kunt u ‘gezonde’ keuzes maken. Bijvoorbeeld in uw dagprogramma of uw eten.

Meer informatie

Bekijk de whitepaper gewoon aan de slag met ehealth 2016
Ervaringen en tips uit de huisartsenpraktijk
Bekijk de filmpjes (YouTube) over de mogelijkheden van digitale zorg:

Bron Patiëntenfederatie NPCF

Call Now Button